Η Μαρία προτείνει: Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι

list In: Νέα - Ανακοινώσεις On:
Η Μαρία προτείνει: Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι

Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι - Raymond Carver (μετάφραση-εισαγωγή Γιάννης Τζώρτζης) | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Για μένα, η πρώτη επαφή με το έργο του Κάρβερ έγινε μέσω των ποιημάτων του, με την εξαιρετική δίγλωσση έκδοση Εκεί που είχαν ζήσει, των Εκδόσεων Κίχλη. Ήθελα, βέβαια, εδώ και καιρό να διαβάσω και τα διηγήματά του, οπότε αυτή εδώ η επανέκδοση των πιο αντιπροσωπευτικών του διηγημάτων από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στάθηκε η καλύτερη αφορμή για να εισαχθώ στον κόσμο του. Και τι κόσμος!

Με λόγο λακωνικό και αφοπλιστικό μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο γεμάτο έρωτα, προδοσία, απογοητεύσεις και μας δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα στις λιγοστές σελίδες κάθε διηγήματος σφυρηλατούνται ιστορίες γεμάτες τρυφερότητα, σκληρότητα, πόνο, ενώ ορισμένες από αυτές αφήνουν τον αναγνώστη συγκλονισμένο. Με την τρυφερή του γραφή δίνει φωνή σε χαρακτήρες - ανθρώπους του περιθωρίου, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες και τις μικρές δυστυχίες της καθημερινότητάς τους.

Ακόμα κι αν φαίνονται ασήμαντες αυτές οι λεπτομέρειες, είναι αυτές ακριβώς που χρωματίζουν μοναδικά κάθε ήρωα και κάθε ιστορία και, τελικά, θα έλεγα ότι το πιο εντυπωσιακό στο έργο του Κάρβερ είναι οι σιωπές: πόση σημασία δίνει σε αυτά που δε λέγονται ανάμεσα στους ήρωες και σε αυτά που συμβαίνουν πίσω από τις γραμμές και όταν η ιστορία τελειώνει.

Ο τόμος περιλαμβάνει τις συλλογές:

- Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ;

- Αρχάριοι ❤️

- Καθεδρικός Ναός

"Μερικές νύχτες που χιόνιζε, είχε τέτοια ησυχία εκεί έξω, που κυριολεκτικά άκουγες το χιόνι να πέφτει. Αλήθεια γιατρέ, είπε, συμβαίνει αυτό. Μερικές φορές μπορείς ν' ακούσεις το χιόνι να πέφτει. Αν είσαι ήρεμος και το μυαλό σου είναι καθαρό κι έχεις ειρήνη με τον εαυτό σου και με τα πράγματα γύρω σου, μπορείς να κάθεσαι στο σκοτάδι και ν' ακούς το χιόνι να πέφτει. Δοκίμασέ το καμιά φορά, είπε."

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December
close Shopping Cart
close Shopping Cart

New Account Register