Η Μαρία Προτείνει: Ιανουάριος 2023

list Στις: Νέα - Ανακοινώσεις Την:
Η Μαρία Προτείνει: Ιανουάριος 2023

Η αναγνωστική χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά, με τέσσερα υπέροχα βιβλία για τα οποία θέλω να σας μιλήσω!

Στο σπίτι των ονείρων – Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (μετάφραση Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου) | Αντίποδες

Βρείτε το και στο eshop: https://bit.ly/3XUYgdg

Ένα εξαιρετικά πρωτότυπα γραμμένο memoir, κάθε κεφάλαιο του οποίου είναι γραμμένο υπό το πρίσμα ενός διαφορετικού κειμενικού-αφηγηματικού είδους, μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής και τεκμήριο για ένα θέμα που δεν συζητιέται: την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση σε ομόφυλες σχέσεις. Είναι αδιανόητο πόσο πόνο και πόσα τραύματα μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος και να συνεχίσει να ζει κάθε μέρα.

«Το Σπίτι των Ονείρων δεν ήταν ποτέ μόνο Σπίτι των Ονείρων. Ήταν διαδοχικά μοναστήρι γεμάτο υποσχέσεις (λαχανόκηπος, κρασί, γράψιμο στο ίδιο τραπέζι, η μια απέναντι απ’ την άλλη), λημέρι ακολασίας […], στοιχειωμένο σπίτι (τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να συμβαίνει στ’ αλήθεια), φυλακή (πρέπει να ξεφύγω πρέπει να ξεφύγω) και τέλος μπουντρούμι της μνήμης. Στα όνειρα σου βρίσκεται πίσω από μια πράσινη πόρτα, για λόγους που δεν τους κατάλαβες ποτέ. Η πόρτα του δεν ήταν πράσινη.»

Ρετσιτατίβο: Μια ιστορία – Toni Morrison (μετάφραση Κατερίνα Σχινά) | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

…και στο eshop: https://bit.ly/3jmB5JK

Το μοναδικό διήγημα που έγραψε η Toni Morrison είναι μια συναρπαστική ιστορία σχετικά με τη φυλετική ταυτότητα, τα στερεότυπα και τις σχέσεις που μας διαμορφώνουν, με εισαγωγή της πολυβραβευμένης Αγγλίδας συγγραφέως Zadie Smith. Ένας έξυπνος γρίφος με δύο οχτάχρονες ηρωίδες, την Ρομπέρτα και την Τουάιλα, για τις οποίες ξέρουμε ότι η μια είναι λευκή και η άλλη μαύρη, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποια είναι ποια. Ο αναγνώστης προσπαθεί να μαντέψει ως την τελευταία σελίδα, είναι όμως τόσο δεινή αφηγήτρια η Morrison, που απεκδύει τον λόγο των ηρωίδων από οποιοδήποτε χαρακτηριστικό θα μπορούσε να κατευθύνει προς κάποια κατεύθυνση. Αξίζει να διαβάσει κανείς πρώτα την ιστορία και μετά να ανατρέξει στην εισαγωγή της Zadie Smith και το επίμετρο της Κατερίνας Σχινά.

Ο άντρας μου – Rumena Bužarovska (μετάφραση Αλεξάνδρα Ιωαννίδου) | Βιβλιοπωλείο Gutenberg

…και στο eshop: https://bit.ly/3wS0IoJ

Έντεκα γυναίκες μιλούν χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους και τη σχέση με τους συντρόφους τους. Οι αφηγήτριες πλάθουν τα πορτρέτα των ανδρών παρουσιάζοντας τα ελαττώματά τους, ενώ αποκαλύπτουν με τόλμη και τον εαυτό τους: τα σχέδια της ζωής τους, τις ήττες, τις ελπίδες, τις ψευδαισθήσεις, αλλά και τις αδυναμίες τους. Η Bužarovska μέσα από αυτές τις ιστορίες τονίζει ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είναι θύματα της πατριαρχίας και υποβάλλει τους ήρωές σε ακραίες καταστάσεις με έντονη θεατρικότητα για να το τονίσει αυτό. Βρήκα όμως ενδιαφέροντα και τον τρόπο που παρουσιάζει τον γάμο, καθώς, με το να παρουσιάζει σε όλα της τα διηγήματα γάμους γεμάτους ψέματα, απιστίες, επιπολαιότητα, έλλειψη επικοινωνίας, ψεύτικη λάμψη και φαινομενική αρμονία, παρέχει στον αναγνώστη μια εικόνα για το τι δεν είναι και τι δεν πρέπει ποτέ να είναι ο γάμος.

Κόρες – Lucy Fricke (μετάφραση Τεο Βότσος) | εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ

…και στο eshop: https://bit.ly/3DsN1Ra

Με κοφτερό (ενίοτε μαύρο) χιούμορ και τέλεια ισορροπία μεταξύ ελαφρότητας και βαθύνοιας, το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τον θάνατο ενώ είναι γεμάτο ζωή και τρυφερότητα. Ένα μείγμα όλων των πραγμάτων που μου αρέσουν: road trip, χιούμορ, λύπη, γυναικεία φιλία, σχέσεις με γονείς, (άλυτα) τραύματα και γενικά μπόλικο υλικό προς υπογράμμιση!

«‘Σε περίπτωση ανάγκης’ είπε ο Κουρτ ‘δεν χρειάζεσαι φίλους. Σε περίπτωση ανάγκης χρειάζεσαι έναν καλό γιατρό ή έναν δικηγόρο. Τους φίλους τους χρειάζεσαι στις καλές στιγμές, στις δύσκολες ώρες τα καταφέρνεις και μόνος σου. Όταν είσαι ευτυχισμένος, χρειάζεσαι τους φίλους σου. Ποιος θέλει να γιορτάζει μόνος του; Την ευτυχία μπορείς να την μοιραστείς, τον πόνο όχι. Ο πόνος απλώς διπλασιάζεται’».

«Σε κάθε νέα φάση ζωής κατέληγες και πάλι πίσω στο ΙΚΕΑ, σκέφτηκα μέσα μου, εκεί όπου κάθε ελπίδα ξεκινούσε και τελείωνε. Εκεί όπου ξανάρχιζες για πολλοστή φορά και στο τέλος κερνούσες χοτ ντογκ τον εαυτό σου».

Εσείς τι καλό διαβάσατε τον Ιανουάριο; Τι θα θέλατε να διαβάσετε αυτό τον μήνα; ❤

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου
close Καλάθι αγορών
close Καλάθι αγορών

Δημιουργία νέου λογαρισμού