Οι καλοκαιρινές προτάσεις του Χάρτινου Καραβιού: Παιδικά και εφηβικά βιβλία

list Στις: Νέα - Ανακοινώσεις Την:
Οι καλοκαιρινές προτάσεις του Χάρτινου Καραβιού: Παιδικά και εφηβικά βιβλία

Το καλοκαίρι έφτασε και όπως κάθε χρόνο το Χάρτινο Καράβι προτείνει βιβλία για την περίοδο των διακοπών. Ξεκινάμε με βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από προσχολική ηλικία μέχρι παιδιά που μπορούν και πηγαίνουν διακοπές με την παρέα τους. Πατήστε το λινκ πάνω σε κάθε τίτλο για να μεταβείτε στη σελίδα του βιβλίου.

1. Με μια κουβέρτα στο διάστημα! – Χριστίνα Κωνσταντουδάκη | Εκδόσεις Διόπτρα 

Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

2. Μην περάσεις τη γραμμή! –Isabel Minhos Martins (μετάφραση Μαριάννα Ψύχαλου) | Μικρή Σελήνη

Ο φρουρός υπακούει πιστά στις διαταγές του στρατηγού. Αυτή τη φορά η εντολή είναι να μην περάσει κανείς τη γραμμή. Η δεξιά σελίδα του βιβλίου ανήκει στον στρατηγό και πρέπει να μείνει κενή για όσο εκείνος το επιθυμεί. Καθώς το πλήθος των ηρώων συγκεντρώνεται δίπλα στο όριο της σελίδας, ο φρουρός δέχεται πιέσεις.

Αν δεν μπορεί κανείς να περάσει στην απέναντι σελίδα, τότε τι θα συμβεί με την ιστορία;Μια ιστορία για τον αυταρχισμό, την απολυταρχική συμπεριφορά και την επιβολή που συντρίβεται στο τέλος από τους ίδιους τους καταπιεσμένους!

3. Το αγόρι και η θάλασσα –Camille Andros (μετάφραση Νίκος Χατζόπουλος) |Φουρφούρι

Κάποτε δίπλα στη θάλασσα ζούσε ένα αγόρι. Στο αγόρι άρεσε να σκέφτεται κι αυτές οι σκέψεις τού δημιουργούσαν ερωτήματα. Το αγόρι ρωτούσε τότε τη θάλασσα και πολλές φορές έβρισκε εκεί τον ψίθυρο μιας απάντησης. Όσο το αγόρι μεγάλωνε, μάθαινε καινούργια πράγματα από τα κύματα και τους ψιθύρους τους: σαν παιδί έμαθε να ονειρεύεται, σαν έφηβος να αγαπά δίχως φόβο, σαν γονιός απλώς να είναι εκεί.

Ένα σαγηνευτικό εικονογραφημένο βιβλίο για τη χαρά και την αγωνία της αναζήτησης, την εμπιστοσύνη στους άλλους και στον εαυτό σου, και το θαύμα τού να βρίσκεις τον δικό σου δρόμο.

4. Το αγόρι με τα λουλούδια στα μαλλιά –Jarvis (μετάφραση Αλίκη Γιαννάκη) | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο Ντέιβιντ, το αγόρι με τα λουλούδια στα μαλλιά, παίζει και γελά, και όλοι τον αγαπούν πολύ. Ώσπου μια μέρα, κάτι άλλαξε. Τα πέταλα έπεσαν απαλά από το κεφαλάκι του κι έχασε την όρεξη για παιχνίδι… Πώς θα τον βοηθήσει ο καλύτερός του φίλος να αποκτήσει χρώμα ξανά;

Μια τρυφερή ιστορία σαν χρωματιστό πέταλο.

5. Ο ξένος –Kjell Ringi (μετάφραση Κωνσταντίνος Δαμιανάκης) | Εκδόσεις Πατάκη

Ένας βασιλιάς και ο λαός του ζουν ειρηνικά, μέχρι την ημέρα που η άφιξη ενός ξένου οδηγεί τη χώρα σε μεγάλη αναταραχή. Αυτός ο ξένος είναι τόσο διαφορετικός, που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν μαζί του. Καταφεύγουν έτσι στην ευκολία της καχυποψίας, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί στο γνωστό σενάριο: πολιτικές κορόνες και στρατιωτικές επιχειρήσεις…

6. Φίλοι με ουρά: Οι ευτυχισμένες μέρες –Henri Meunier (μετάφραση Μαρία Χέντβιγκ Καρακούδα, Σταμάτης Ντογραματζης) | Μικρή Σελήνη

Ο Τυφλοπόντικας και ο Ποντικός είναι πολύ αγαπημένοι, παρά τις διαφορές τους. Περνούν μαζί την κάθε μέρα, βοηθούν ο ένας τον άλλον και απολαμβάνουν παρέα αναλόγως την εποχή, εξορμήσεις για ψάρεμα, εκδρομές για ζωγραφική στη φύση και άλλες ωραίες περιπέτειες.

7. Πώς να μετρήσεις ως το ένα – Caspar Salmon | Εκδόσεις Ίκαρος

Ξέρεις να μετράς, σωστά; Τέλεια! Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να μετρήσεις σε αυτό το βιβλίο: φάλαινες, μπαμπουίνοι, ουράνια τόξα, πυραμίδες... 

Υπάρχει όμως ένας κανόνας. Θα μετράς μόνο μέχρι το ένα. Μην σκεφτείς καν τα μεγαλύτερα νούμερα. Εντάξει;

Ένα ξεκαρδιστικό, ξεροκέφαλο βιβλίο που δεν λέει να σε αφήσει να μετρήσεις πάνω από το ΕΝΑ. Αλήθεια, θα το ακούσεις;

8. Αν σας τα τραγουδήσουμε – Συλλογικό έργο | Μικρή Άρκτος

Τα δικαιώματα του παιδιού, έγιναν τραγούδια από τα ίδια τα παιδιά, τραγουδήθηκαν από σημαντικούς έλληνες μουσικούς και ερμηνευτές και κυκλοφορούν πλέον σε μια καλαίσθητη έκδοση από τη Μικρή Άρκτο και το  Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

Ένα βιβλίο / cd  λοιπόν, το καλύτερο δώρο για μικρούς και μεγάλους, που τραγουδά το δικαίωμα των παιδιών στο όνειρο και στην πραγματικότητα είναι πια γεγονός.

Μπορούν να μάθουν όσοι δεν ξέρουν και σίγουρα όλοι να τραγουδήσουν πως το παιδί στον Κόσμο μας, έχει δικαιώματα κι απόδειξη, αυτά τα 14 πανέμορφα τραγούδια…

9. Το φεγγάρι του Κιέβου – Gianni Rodari (μετάφραση Αντώνης Παπαθεοδούλου) | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το φεγγάρι του Κιέβου

είναι το ίδιο φεγγάρι που βλέπουν όλοι,

παιδιά και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο.

Το ποίημα του Τζάνι Ροντάρι που δημοσιεύτηκε πριν από 70 χρόνια στη συλλογή Filastrocche in cielo e in terra γίνεται παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

10. Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν – Αγγελική Δαρλάση | Μεταίχμιο 

Υπήρχε πράγματι ένα άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μισοβυθισμένο στα νερά ενός λιμανιού; Υπήρχε άραγε κι ένα παιδί που γοητευόταν από τα παραμύθια κι απογοητευόταν από τη ζωή;

Εμπνευσμένο από την ιστορία του αγάλματος του μεγάλου Δανού παραμυθά που δημιούργησε ο γλύπτης Γενς Κάλσιοτ και το βύθισε στα νερά του λιμανιού του Όντενσε.

11. Ο Γκυ και οι μαγικές τρύπες – Θάνος Κοσμίδης | Μάρτης

Μια αλληγορική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον θαρραλέο Γκυ, που αντιμετωπίζει τη μοναξιά του με συμμάχους τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη φιλία.

Στο cd, που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδάνε οι Φοίβος Δεληβοριάς, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Αλέξης Ιωάννου, Ζερόμ Καλουτά, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Θανάσης Τζίνγκοβιτς.

12. Αντίο, Σμύρνη– Ιωάννα Μπαμπέτα | Μίνωας

Ήταν άνοιξη του 1919 όταν ο μπαμπάς υποσχέθηκε στον Λευτέρη ένα ποδήλατο. Εκείνες τις μέρες ελληνικές σημαίες γέμιζαν τον χάρτη και στόλιζαν τα μπαλκόνια.

«Ήρθαν οι Έλληνες!»

Ο καιρός περνούσε και ο Λευτέρης παρέα με τον φίλο του τον Ασλάν σεργιάνιζαν στην προκυμαία του Και. Σχεδίαζαν ταξίδια κι έκαναν όνειρα για το μέλλον.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1922 όταν οι ελληνικές σημαίες κατέβηκαν, τα όνειρα έγιναν εφιάλτες και τα ταξίδια ήταν πλέον χωρίς επιστροφή.

«Αντίο, Σμύρνη»

13. Πολύχρωμο – Σταυρούλα Παγώνα | Εκδόσεις Ψυχογιός

H Ισμήνη είναι δώδεκα χρόνων και πάσχει από έλλειψη… ονείρου. Όταν οι μεγάλοι τη ρωτούν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνη τους κοιτάζει σαν εξωγήινος. Σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν το δικό τους όνειρο, εκείνη θέλει να είναι απλώς ευτυχισμένη. Μέχρι που μια συνηθισμένη βόλτα στη γειτονιά με τον σκύλο της θα ανατρέψει τα πάντα! 

14. Το δικό μου βασίλειο – Βασίλης Παπαθεοδώρου | Εκδόσεις Καστανιώτη 

Η Έμιλι Φούλερ ζούσε χαρούμενη με τον μπαμπά της και τα δυο της αδέρφια. Πήγαινε σχολείο, έπαιζε με τα ζώα και ονειρευόταν. Τα παιδιά στο σχολείο όμως, καθώς και οι γείτονες, την κορόιδευαν γι’ αυτό. Όταν αυτή της η επιθυμία έγινε πραγματικότητα, τότε όλοι σταμάτησαν να την κοροϊδεύουν. Αλλά και η ίδια έπαψε να ζει ευτυχισμένα και αθώα. Γιατί τότε εμφανίστηκε κάτι πολύ επικίνδυνο, κάτι που δεν είχε ξαναδεί το μικρό κορίτσι, αλλά ούτε και η οικογένειά της: ο πραγματικός χαρακτήρας των ανθρώπων. Και όσο η ίδια προσπαθούσε να χαρεί αυτό που ονόμαζε «το δικό μου βασίλειο», τόσο κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να το κάνουν δικό τους. Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας, με αγωνία και χιούμορ, που μπορεί να μην είναι και τόσο… φανταστικό.

15. Γκούρι σημαίνει πέτρα – Θεοδώρα Κατσίφη | Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Κάθε καλοκαίρι, μόλις έρχονταν οι αμερικάνες, το τσούρμο παρασυρόταν σε ακόμη μεγαλύτερες σκανταλιές κι αταξίες, κάνοντας το χωριό άνω κάτω. Όμως κανείς δεν περίμενε πως εκείνο τον Αύγουστο ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από την Αθήνα θα προκαλούσε τις Αμερικάνες και θα έκανε τα πάντα για ν’ ανακαλύψει πώς χάθηκε πριν από χρόνια μια κοπέλα. Διακοπές στο χωριό με τη γιαγιά. Κάτω από έναν ήλιο που καίει την πέτρα χτίζονται παιδικές φιλίες, γιορτάζεται η ελευθερία και τολμηροί μικροί ντετέκτιβ αποκαλύπτουν μεγάλα μυστικά. 

16. Όταν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας – Phil Earle (μετάφραση Άγγελος Αγγελίδης) | Εκδόσεις Ίκαρος 

1940. Ο πόλεμος μαίνεται.

Ένα οργισμένο αγόρι, ο Τζόζεφ, που δεν το στέλνουν στην εξοχή, αλλά στο Λονδίνο, στην πόλη που τα εχθρικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν σχεδόν κάθε βράδυ. Εκεί ο Τζόζεφ θα μείνει με την κυρία Φ, μια απότομη γυναίκα που δε συμπαθεί τα παιδιά. Οι μόνες της αγάπες είναι ο ρημαγμένος ζωολογικός της κήπος και ο επιβλητικός ασημόραχος γορίλας της, ο Άδωνης.

Καθώς περνούν οι εβδομάδες, δεσμοί δημιουργούνται και μυστικά έρχονται στο φως. Η γυναίκα και το αγόρι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. 

Μια καλογραμμένη ιστορία, εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία, για την αγάπη, τη φιλία αλλά και για το πώς τα ζώα μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους, ακόμη και στους πιο σκοτεινούς και δυσοίωνους καιρούς.

17. Αν έρθεις σαν τον άνεμο– Τζάκλιν Γούντσον (μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη) | Εκδόσεις Πατάκη

Ο Τζερεμάια είναι μαύρος. Η Έλλι είναι λευκή και Εβραία. Ζουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους, αλλά για τους ίδιους αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Το μόνο πράγμα που μετράει είναι να βρίσκονται μαζί. Για τους άλλους, όμως, το μόνο πράγμα που μετράει είναι, δυστυχώς, να τους κρατήσουν χώρια, μακριά τον έναν από τον άλλον. 

18. Ένας από μας λέει ψέματα – Karen M. McManus (μετάφραση Ελπίδα Μαντή) | Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Πέντε μαθητές μπαίνουν τιμωρία. Μόνον τέσσερις βγαίνουν ζωντανοί.

Η Μπρόνγουιν. Ελπίζει να μπει στο Yale και δεν φαίνεται να έχει παραβεί ποτέ κανέναν κανόνα.

Ο Κούπερ. Μόνο στο γήπεδο του μπέιζμπολ ξέρει τι του γίνεται.

Ο Νέιτ, το κακό παιδί. Ένα βήμα πριν από το έγκλημα.

Η Άντι, βασίλισσα του Χορού. Θέλει να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην τέλεια ζωή της.

Και στο περιθώριο, ο Σάιμον. Ο δημιουργός της κουτσομπολίστικης εφαρμογής για το Λύκειο Μπέιβιου, που δεν θα μιλήσει ποτέ ξανά για κανέναν τους.

Όλοι έχουμε μυστικά. Το θέμα είναι μέχρι πού θα φτάσεις για να τα προστατέψεις.

19. Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο – Adam Silvera (μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης) | Εκδόσεις Διόπτρα

Σε έναν παράλληλο κόσμο, την τελευταία σου μέρα στη Γη το Δελτίο Θανάτου σε καλεί και σου αναγγέλλει ότι πρόκειται να πεθάνεις. Εσύ τι θα έκανες αν σου έλεγαν ότι έχεις μόνο 24 ώρες ζωής; Ένα βιβλίο που έρχεται να σου θυμίσει τη σημασία του να ζεις τη στιγμή. Δεν θα θες να το αφήσεις από τα χέρια σου!

20. Φωτιά – Πολυχρόνης Κουτσάκης | Εκδόσεις Καστανιώτη

H Άννα και ο Θωμάς μοιάζουν εξωγήινοι ο ένας στον άλλον. Ναι, είναι συμμαθητές στη Β΄ Λυκείου, αλλά οι πολιτικές τους απόψεις, οι οικογένειες, οι φίλοι τους, ανήκουν σε άλλους πλανήτες – σε πλανήτες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Γι' αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ερωτευτούν τρελά. Καμία απολύτως. Η Άννα και ο Θωμάς; Αποκλείεται. Σωστά;

Κι αν ερωτευτούν τρελά, τι θα κάνουν όταν η πραγματικότητα –με τη μορφή της φωτιάς σε μια τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας που θα αφήσει νεκρούς πίσω της– κάνει τον έρωτά τους απολύτως απαγορευμένο;

Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι απέναντι σε έναν κόσμο που κάνει ότι μπορεί για να τους καταπιεί.

Αλλά μερικές μάχες αξίζει να τις δώσεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου
close Καλάθι αγορών
close Καλάθι αγορών

Δημιουργία νέου λογαρισμού